T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / SİNCAN - Şehit Faruk Erarslanoğlu İlkokulu

OTİZME "KIRMIZI IŞIK"YAK

2 Nisan, Birleşmiş Milletler tarafından otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla "Dünya Otizm Farkındalık Günü" olarak ilan edilmiştir.Bu  çerçevede dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi, bu konudaki farkındalığın artırılması ile erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Ülkemizde de Tohum Otizm Vakfının 2009 yılından beri "Mavi Işık Yak" kampanyasını yürüterek otizmin varlığına dikkat çekmeye ve toplumda farkındalık yaratmaya yönelik çalışmaları bulunmaktaydı. Bu yıl da 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü'nde "Otizme Kırmızı Işık Yak" denilerek  otizmli bireyleri gerçek anlamda kabul etmemiz gerektiğini temsil eden kırmızı renkle kampanyaya destek verilmektedir.  

   Otizm Spektrum Bozukluğu; belirtileri yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan nörogelişimsel bir bozukluktur. Erkeklerde, kızlardan 3-4 kat daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Otizmin sebebi halen bilinmemekle birlikte tıbbi araştırmalar genetik faktörler ile birlikte çevresel faktörlerin de rolü olabileceğini göstermektedir. 1985'de her 2.500 çocuktan 1'ine otizm tanısı konulurken, bugün doğan her 54 çocuktan 1'inin otizm tanısı aldığı tahmin edilmektedir

  Erken tanı ve doğru bir eğitimle, çocukların yaklaşık %50'sinde otizm belirtileri kontrol altına alınabilmektedir. 

  Toplumsal bilinçlenme ile otizmli bireylere karşı anlayış artacak ve onları ayırmadan hayata entegre olmaları sağlanacaktır. Otizm bir eksiklik değil, farklılıktır.    
  Okulumuzda da günün anlam ve önemi üzerine pano hazırlayan özel eğitim sınıfı öğretmeni Büşra Karahan' teşekkür eder, çalışmalarında başarılar dileriz.

01-04-2022

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.04.2022 - Güncelleme: 01.04.2022 16:27 - Görüntülenme: 225
  Beğen | 0  kişi beğendi